afis
plansa explicativa

Exponatul lunii februarie, 2021

TĂBLIŢA VOTIVĂ BACCHUS

 

                        Exponatul lunii februarie: miercuri, 3 februarie 2021;
                        Durata: 3 - 28 februarie 2021;
                        Locul: Muzeul de Istorie „Paul Păltănea” Galaţi, Secţia „Lapidarium”;
                        Comunicat de presă: .pdf;
                        Afiş: (.jpg);
                        Planşă explicativă : (.jpg);

           Muzeul de Istorie „Paul Păltănea” Galaţi, instituţie aflată în subordinea Consiliului Judeţean, deţine în patrimoniul său două tăbliţe votive din perioada romană, cu reprezentarea zeului Bacchus (Dionyssos la grecii antici), descoperite întâmplător, în anul 1953, la Făgăraşul Nou, judeţul Tulcea, în împrejurimile cetăţii romane de la Beroe.

            Exponatul lunii februarie 2021 este una dintre aceste tăbliţe, un basorelief realizat din marmură, cu dimensiunile de 27cm/19cm, ce are în prim-plan figura impunătoare a tânărului zeu, nud, stând în picioare. Zeul poartă nebrida, în mâna stângă ţine tyrsul, iar cu dreapta varsă vinul. La picioarele zeului se află un acolit, în partea dreaptă, şi o panteră în partea stângă, iar coarde de viţă-de-vie încadrează compoziţia.

            Basorelieful este o reprezentare frecventă a cultului lui Dionyssos, zeu al fertilităţii, al vegetaţiei şi al vinului în mitologia greacă, preluat şi în cea romană sub numele de Bacchus.

            Mitul lui Dionyssos prezintă unicul caz în care o divinitate s-a născut de trei ori: prima din pântecul mamei sale (Semele), a doua din coapsa lui Zeus şi a treia când, după sfâşierea sa de către Titani, Rhea fiica lui Uranus, i-a reunit membrele sfârtecate şi el a prins din nou viaţă.

            În fosta provincie romană de la Dunărea de Jos, cele mai frecvente simboluri dionysiace – viţa-de-vie şi craterul – se întâlnesc, în special, pe monumentele funerare.

            Exponatul poate fi admirat de public, până pe data de 3 martie 2021, la sediul Muzeului de Istorie „Paul Păltănea” Galaţi, secţia „Lapidarium”, str. Mr. Iancu Fotea, nr. 2 bis (Vizavi de Biserica Greacă).

 

Responsabil Relatii Publice,
Aura Cristian

 

PARTENERI
MEDIA:

  presa galati Prin Galati Redescopera istoria revista Historia copy shop 7 seri Galati-Braila Libraria Humanitas Galati info EST Litera 13 Matricea romaneasca