afis
plansa explicativa

CASETĂ CU MEDALII
EMISE DE COMISIA EUROPEANĂ A DUNĂRII

                        Durata: 8 - 30 noiembrie 2017;
                        Locul: Lapidarium, Galaţi, str. Mr Iancu Fotea, nr. 2;
                        Program de vizitare: miercuri - duminică, 900 – 1700;
                        Comunicat de presă: .pdf;
                        Afiş: .jpg;
                        Planşă explicativă: (.jpg);

            Muzeul de Istorie „Paul Păltănea” Galaţi propune publicului gălăţean în luna noiembrie a.c., în cadrul proiectului expoziţional „Exponatul lunii”, prezentarea unui bun muzeistic cu valoare deosebită din patrimoniul instituţiei: CASETĂ CU MEDALII EMISE DE COMISIA EUROPEANĂ A DUNĂRII.

             În urmă cu 161 de ani lua fiinţă Comisia Europeană a Dunării, instituţie europeană care avea drept scop reglementarea navigaţiei pe marele fluviu european, precum şi regularizarea şi amenajarea şenalului navigabil. În sediul instituţiei, stabilit la Galaţi, comisarii reprezentând cele şapte puteri europene din epocă hotărau măsurile necesare unei navigaţii libere pentru toate statele în condiţii de siguranţă şi securitate. Comisia a emis o serie de medalii pentru a marca o serie de evenimente din activitatea proprie (medalia inaugurării canalului Sulina, jubileul şi împlinirea a 75 de ani de la înfiinţare). Comisia a recompensat şi activitatea merituoasă a celor care derulau diferite activităţi de pilotare şi salvare a celor aflaţi în pericol pe apele fluviului.

             Exponatul lunii noiembrie constă într-o casetă realizată din lemn îmbrăcat în piele închisă cu sticlă cristal şi în care au fost grupate medalii realizate de gravorii francezi de A. Patey şi L. Bazor şi emise de către Comisia Europeană a Dunării în îndelungata ei existenţă (1856-1948). (muzeograf Costel Ilie)

             Micro-expoziţia poate fi vizitată în Lapidarium (str. Mr. Iancu Fotea, nr. 2) în perioada 8 - 30 noiembrie 2017, de miercuri până duminică, între orele 900 – 1700..

 

 

Biroul Relaţii publice,
Nicoleta Gheorghe

 

PARTENERI
MEDIA:

  copy shop presa galati Prin Galati Redescopera istoria copy shop 7 seri Galati-Braila info EST Litera 13 Matricea romaneasca