Imagini de la eveniment
Imagini de la eveniment
afis

RESTITUIRI. MAKSAY
CATALOG DE COLECTIE (I)

 

                        Lansare editorială: vineri, 27 noiembrie 2015, ora 1200;
                        Locul: Muzeul „Casa Cuza Vodă ” Galaţi, str. Alexandru I. Cuza, nr. 80;
                        Comunicat de presă: .htm;
                        Afiş: .jpg;
                        Invitaţie: .jpg.
                        Galerie foto: .pdf

            Editura Muzeului de Istorie Galati va invita vineri, 27 noiembrie 2015, ora 1200, la evenimentul editorial prilejuit de lansarea primului volum al catalogului de colectie RESTITUIRI. MAKSAY , autor Elena-Ingrid Bahamat.

            Maksay reprezinta un nume important al artei fotografice galatene pentru sfârsitul sec. al XIX-lea si prima jumatate a secolului al XX-lea. Fotografi renumiti în epoca, George si Jean Maksay (tata si fiu) au fost martori oculari ai unor momente importante ale istoriei locale si nationale, imortalizate în imagini deosebit de expresive - adevarate documente ale epocii.

            Constituita din obiecte donate, în anul 1976, de catre urmasii lor (familia Areti-Ecaterina, fiica lui Anton Maksay si Constantin Mastacan), sau achizitionate de la ace s tia, în anul 1981, colectia Maksay contine bunuri muzeistice din domenii diverse, ceea ce-i confera o importanta multipla: documente, fotografii, obiecte de mobilier si vestimentatie (ale familiei Maksay); aparatura foto si accesorii tehnice de profil, clisee foto din sticla si celuloid, fotografii, documente, minicolectie de reviste de specialitate - ,,Revista fotografica româna”, ,,Fotografia” - (ale atelierului celor doi fotografi).

            Cercetarea stiintifica a colectiei Maksay de catre dr. Elena-Ingrid Bahamat, muzeograf în cadrul Muzeului de Istorie ,,Paul Paltanea” Galati a permis initierea elaborarii unui catalog selectiv de colectie compus din doua volume.

            Primul volum, cu o prefata semnata de prof. univ. dr. Dan Râpa-Buicliu , aduce în prim plan date biografice ale lui George si Jean Maksay, repere ale stilului de viata al familiei, precum si ale activitatii celor doi fotografi dedicate imortalizarii în imagini de referinta a realitatii urbane galatene, contemporane lor (asa cum le-au surprins prin obiectivele lor foto, cu un talent si un profesionalism demne de transmis din tata-n fiu, George si Jean Maksay).

            Evenimentul se va desfăşura la Muzeul „Casa Cuza Vodă”, str. Al. I. Cuza, nr. 80.

 

 Editura Muzeului de Istorie Galaţi

 

PARTENERI
MEDIA:

  E cultura info presa galati Prin Galati Prin Galati Redescopera istoria Suntem ro 7 seri Galati-Braila