Imagini de la eveniment
Imagini de la eveniment.
Afisul expozitiei Istoria de langa noi itinerata la Negrilesti

ISTORIA DE LÂNGĂ NOI LA NEGRILEŞTI

 

                        Vernisaj expoziţie : joi, 12 iunie 2014, ora 1200;
                        Locul: Şcoala Gimnazială nr. 1, comuna Negrileşti, judeţul Galaţi;
                        Durata: iunie 2014;
                        Comunicat de presă: .pdf;
                        Afiş: .jpg;
                        Galerie foto : .pdf;

             În cadrul programelor educaţionale derulate anul acesta, Muzeul de Istorie „Paul Păltănea” Galaţi va itinera expoziţia „Situri arheologice şi monumente istorice din judeţul Galaţi” din cadrul proiectului „Istoria de lângă noi”, în localitatea Negrileşti.

             Proiectul cultural „Istoria de lângă noi” vizează promovarea siturilor arheologice şi a monumentelor istorice de pe teritoriul judeţului Galaţi, în comunităţile locale, cunoaşterea legislaţiei în domeniul protejării patrimoniului cultural naţional, precum şi sensibilizarea autorităţilor locale, în vederea stabilirii unor măsuri de protecţie şi valorificare a respectivelor monumente.

             Satul Negrileşti este un vechi sat medieval, amintit într-un document de la 13 martie 1528, dar şi o veche vatră de locuire din judeţul Galaţi în care au fost descoperite urme materiale vechi de peste 7000 de ani. Aici se află un sit arheologic cercetat în ultimii ani de specialişti de la Muzeul de Istorie „Paul Păltănea” Galaţi şi Muzeul Mixt Tecuci. La campaniile arheologice, sprijinite constant şi de Primăria comunei Negrileşti, au participat anual şi studenţi de la Facultatea de Istorie, Filosofie şi Teologie din Galaţi. Pe întreaga suprafaţă a sitului au fost depistate urme arheologice aparţinând culturilor Starčevo-Criş (neoliticul timpuriu), Noua (epoca bronzului), Sântana de Mureş-Cerneahov (perioada post-romană), perioadei migraţiilor şi din evul mediu. Tot în situl arheologic au fost puse în evidenţă fundaţiile fostului conac boieresc şi elemente din sistemul de aducţiune a apei datate la mijlocul secolului al XIX-lea.

             În cadrul expoziţiei „Situri arheologice şi monumente istorice din judeţul Galaţi”, ce va fi deschisă joi, 12 iunie 2014, ora 1200, la sediul Şcolii Gimnaziale nr. 1 din Negrileşti, se regăsec şi informaţii referitoare la situl arheologic din localitate.

             Odată cu deschiderea expoziţiei itinerante vor fi susţinute expuneri privitoare la „Mărturii arheologice din judeţul Galaţi” şi „Monumente istorice din judeţul Galaţi” de către muzeograful Costel Ilie. Expunerile vor fi completate cu prezentări media, referitoare la cele mai importante monumente istorice şi situri arheologice din judeţul nostru.

Biroul Relaţii publice
Nicoleta Gheorghe