Imagini de la eveniment
Imagini de la eveniment.
Afisul expozitiei Decorarea orasului Galati de catre Generalul Berthelot

EXPONATUL LUNII : IATAGAN CU TEACĂ

 

                        Durata : 5 – 30 martie 2014;
                        Locul: secţia Muzeului de Istorie „Paul Păltănea” Galaţi, str. Domnească, nr. 25;
                        Program de vizitare: miercuri - duminică, 900 – 1700;
                        Comunicat de presă: .pdf;
                        Afiş: .jpg;
                        Galerie foto : .pdf
                        Planşe explicative: planşa 1, planşa 2;

            Muzeul de Istorie „Paul Păltănea” Galaţi derulează în acest an, în cadrul Programului de valorificare a patrimoniului cultural naţional, proiectul expoziţional Exponatul luniiproiect care vizează prezentarea unui bun muzeistic cu valoare deosebită din colecţiile instituţiei.

             În luna martie, vizitatorii pot admira la secţia Muzeului de Istorie „Paul Păltănea” Galaţi din str. Domnească, nr. 25, exponatul lunii Iatagan cu teacă.

             Piesa este din timpul sultanului Mahmud al II-lea (28 iulie 1808 – 3 noiembrie 1839) şi a fost executată într-un atelier otoman de la începutul secolului al XIX-lea, de meşterul „Osman Mehmed”, probabil la comanda specială a vestitului Mare-Vizir „Mustafa Aga Bayraktar”.

             „Iataganul are lama curbă de 67 cm lungime, din oţel de Damasc, cu mâner din argint, fără gardă. În partea dreaptă are ornament vegetal, iar în partea stângă are o inscripţie în turco-osmană, aşezată într-o casetă stilizată liniar, frumos ornamentată, care oferă informaţii în legătură cu meşterul executant al comenzii, datarea şi proprietarul sau utilizatorul piesei.” Considerat o „armă albă de lux”, iataganul cu teacă constituie un bun de patrimoniu cultural-istoric de valoare naţională.

             Micro-expoziţia, organizată de muzeograf Maria Magdalena Tuluş, poate fi vizitată în perioada 5 - 30 martie 2014, de miercuri până duminică, între orele 900 – 1700.

 

Biroul Relaţii publice
Nicoleta Gheorghe