Costache Negri
Costache Negri (1812 - 1876)
Interior Casa memoriala "Costache Negri"
Imagine din expoziția „Ambient modern românesc”

CASA MEMORIALĂ „COSTACHE NEGRI”

       Localizare: Comuna Costache Negri, Județul Galați, harta
       Program de vizitare:     aprilie - octombrie:
                                                    Miercuri-Duminică: 1100-1900;
                                                    Luni, Marţi: închis;
                                           noiembrie - martie:
                                                    Miercuri-Duminică: 9 00-1700;
                                                    Luni, Marţi: închis;

        Expoziţii: Ambient monden românesc - A doua jumătate a secolului al XIX-lea - prima jumătate a secolului XX
                                               

        Situată în comuna Costache Negri ( Mânjina ), județul Galați, la o distanță de aproximativ 40 km de municipiul Galați, este amenajată în conacul care a aparținut familiei marelui patriot. Familia Negri descinde din boierimea mijlocie moldoveană, înainte de mijlocul secolului al XVII-lea și a deținut proprietăți funciare în ținuturile Tecuci și Covurlui (Blânzi, Glaveni, Ijdileni, Mânjina).

        Casa (conacul) a fost locul unde fruntașii generației pașoptiste se întâlneau, deseori, înainte de anul 1848 și pentru a discuta principiile ce s-au susținut, apoi, în documentele programatice ale revoluției din anul menționat. Amfitrion deosebit, Costache Negri reușea să creeze musafirilor săi o atmosferă ospitalieră și astfel, întâlnirile acestora, în special din zilele de 21 mai, au devenit o traditie, pastrata și azi de cultura gălățeană.

         Această clădire a fost declarată monument istoric în anul 1943, când s-a hotarât și transformarea ei în muzeu. Acest lucru s-a realizat în anul 1968, iar în actuala formulă organizatorică s-a inaugurat la 21 mai 1986.

Casa memorială "Costache Negri"
Imagine din parcul casei memoriale „Costache Negri”, mai 2008

        Când pășeste pragul muzeului, vizitatorul intră într-o atmosferă specifică epocii lui Negri, chiar familiară, datorită exponatelor cu valoare memorială. În cele șapte săli de expoziție se regăsesc mobilier și piese de artă decorativă, din renumite stiluri europene, ce erau la modă în saloanele boierești din perioadă; picturi, fotografii și documente relevante pentru viața și activitatea lui Costache Negri, familiei și colaboratorilor săi. Printre numele de care vorbesc, la propriu, sau la figurat, bunurile culturale expuse se află, alături de membrii familiei: Mihail Kogalniceanu, Nicolae Bălcescu, Vasile Alecsandri, Alexandru Ioan Cuza, etc. În felul acesta, se poate percepe mai coerent, ambientul în care s-au manifestat spiritul pașoptist, cel unionist, precum și maniera în care acestea s-au concretizat într-un secol (al XIX-lea), într-o lume românească racordată la civilizația europeană.


CopyRight Muzeul de Istorie Galați